ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Η περιοχή της Κυπαρισσίας [Δήμος Τριφυλίας] ορίζεται ως «Καλλίκαρπος» και «Καλλίγευστος». Αναφέρεται και ως η «Καλιφόρνια» της Δυτ.Ελλάδος. Ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης είναι η διατροφή των ανθρώπων της και ο τρόπος που καταναλώνουν όσα τους προσφέρει η εύφορη γη τους. Τι τρώνε όμως και τι πίνουν οι Τριφύλλιοι. Η απάντηση είναι απλή. Καταναλώνουν προϊόντα που ωριμάζουν σε άριστες κλιματολογικές συνθήκες, υπό το βλέμμα του ήλιου της Μεσογείου … φρούτα, λαχανικά, όσπρια, χόρτα, κηπευτικά, τυριά, χρησιμοποιούν αποκλειστικά αγνό χυμό της ελιάς, το μοναδικό και αναντικατάστατο ελαιόλαδο και πίνουν εκλεκτό Τριφυλλιακό κρασί! Όταν αμερικανοί διαιτολόγοι ήρθαν πριν μερικά χρόνια στην Ελλάδα για να ερευνήσουν τον μεσογειακό τρόπο διατροφής και είδαν έκπληκτοι την χωριάτικη σαλάτα να κολυμπά στο λάδι, ούτε που φαντάζονταν ακόμη ότι το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται κάπου εκεί. Μετά όμως από πολύχρονες έρευνες αποδείχθηκε ότι τα μικρά ποσοστά θνησιμότητας που σημειώνονται στις περιοχές γύρω από την Μεσόγειο οφείλονται κατά κύριο λόγο στη χρήση του ελαιολάδου. Ώρα λοιπόν να δοκιμάσετε το πρωί ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στο ψωμί ή στο παξιμάδι σας. Και θα ανακαλύψετε το πιο υγιεινό, το πιο γευστικό και το πιο μεσογειακό πρωινό.

.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ:

Στην Κυπαρισσία αλλά και σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας, όπου και να σταθείς διαπιστώνεις την αγάπη που τρέφουν οι κάτοικοι για την ελιά. Το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από την σύνθλιψη της ελιάς χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα. Είναι ένα δώρο της φύσης  με μεγάλη βιολογική και θρεπτική αξία, γευστικό και εύπεπτο, με βαθμό αφομοίωσης από τον οργανισμό μέχρι 98% και με χαμηλή οξύτητα 0,2-1, που παράγεται με μεράκι και φροντίδα και συσκευάζεται από επιχειρήσεις με μεγάλη πείρα που σέβονται την παράδοση και τον καταναλωτή. «Φάε λάδι και έλα βράδυ, φάε βούτυρο κοιμήσου κούτσουρο».

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ:

Είναι οι μικροσκοπικές πρέσβειρες της περιοχής σε ολόκληρο τον κόσμο!! Η καλλιέργειά τους παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού και έχουν αναγνωρισθεί ως βασικό είδος διατροφής στις Ελληνικές και τις ξένες αγορές. Οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την άρδευση και την συγκομιδή του καρπού με τα χέρια έχουν ως αποτέλεσμα την άριστη ποιότητα και την ξεχωριστή γεύση της ελιάς Κυπαρισσίας που εξάγεται στις ΗΠΑ, Καναδά την Αυστραλία κα.

Σήμερα στην περιοχή μας 300 αγρότες ασχολούνται με την παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς και παράγονται ετησίως 700 τόννοι. «Κάλλιο να’χω εγώ στο σπίτι μας ελιές και παξιμάδι παρά στα ξένα ζάχαρη και να μ’ ορίζουν άλλοι».

ΤΟ ΚΡΑΣΙ:

Εκτός από τις ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, το κρασί είναι κομμάτι της παράδοσης της περιοχής αφού αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καλλιέργεια του αμπελιού ήταν γνωστή στην περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα αυτή η μακραίωνη παράδοση σε συνδυασμό με το μεράκι των τοπικών αμπελοκαλλιεργητών και τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια τα οποία σε συνδυασμό με την τεχνολογία δίνουν εκλεκτά κρασιά. Οι τοπικοί οίνοι έχουν άριστες οργανοληπτικές ιδιότητες φρουτώδη αρώματα, γεμάτη γεύση και ζωντανό χρώμα.

ΜΕΛΙ:

Το μέλι είναι 100% φυσικό προϊόν που παράγεται σε περιοχές πλούσιες σε ενδημικά και αρωματικά φυτά. Είναι ένα γιατρικό της Μεσσηνιακής φύσης ευεργετικό και καθόλου παχυντικό αφού ένα κουταλάκι έχει μόνο 20 θερμίδες!!! «Πρώτα θεμέλια του σπιτιού ψωμί, κρασί και λάδι».

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ:

Το Μεσσηνιακό ούζο είναι ένα παραδοσιακό ποτό που παρασκευάζεται αποκλειστικά με απόσταξη αρωματικών φυτών και σπόρων όπως γλυκάνισος, μάραθος, αστεροϊδές, κορίανδρος. Ορισμένοι παραγωγοί προσθέτουν και μαστίχα ελάχιστο κακουλέ, ρίζα αγγελικής και λίγο μοσχοκάρυδο.

Εξαιρετικά είναι και τα Μεσσηνιακά λικέρ, αποστάγματα με άρωμα από άνθη λεμονιάς, νεραντζιάς και τριαντάφυλλου, μοσχοκάρυδου, κανέλλας και βανίλιας. Δοκιμάστε τα!!!

ΤΥΡΙΑ:

Δοκιμάστε την τοπική φέτα, την Σφέλα, την Γραβιέρα αλλά και το Ταλαγάνι σε σαγανάκι. Νοστιμότατα άσπρα τυριά που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα χωρίς χρωστικές ή άλλες ουσίες και ενισχυτικά.

ΆΛΛΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Παστέλι σε διάφορους τύπους, ξηρά σύκα, μπαλσάμικο ξύδι ή καλογερίστικο ή Γλυκάδι, όλα τα κηπευτικά και φρούτα σε πολλές ποικιλίες καθώς και τα τοπικά καρπούζια και πεπόνια, ανάλογα με την εποχή, πλουτίζουν την ζωή και το τραπέζι των κατοίκων της περιοχής όλες τις μέρες του χρόνου, προσφέροντας το ιδανικότερο διατροφικό συμπλήρωμα.